Mărcile sării tehnice
Mărcile sării tehnice determină perspectivele utilizării sale pentru implementarea sarcinilor. Această substanță are mai multe clasificări. Se pot suprapune. Acest lucru se datorează diferiților parametri pe baza cărora se efectuează alocarea într-o marcă sau o clasă separată. Se recomandă să se țină seama de această caracteristică la comanda sare tehnică.
Parametrul cheie pentru toate clasificările unei substanțe este puritatea (procentul de clorură de sodiu). Sarea comprimată are cel mai mare indicator pentru acest parametru. Puritatea sa este de 99%. Nu este acoperit de conceptul de marcă de sare tehnică. Restul caracteristicilor utilizate pentru clasificarea acestui produs se bazează pe dimensiunea particulelor, iar versiunea sub formă de tablete este furnizată sub formă de cilindri denși.
Acest tip de halită este extras prin prelucrarea suplimentară a substanței extrase și presarea într-o anumită formă. Sarea sub formă de tablete este utilizată pentru a înmuia apa, a reface filtrele și a curăța conductele din camerele cazanelor. Datorită prelucrării suplimentare, costul său este semnificativ mai mare decât a altor soiuri de halite.
Mărcile sării tehnice se disting prin procentul de dimensiuni ale granulelor:
- peste 10 mm. Prezența unor astfel de granule este inacceptabilă;
- 5-10 mm. Maximum 10% pentru sare tehnică a oricărei mărci;
- 1-5mm. Minim 75% pentru gradul „A”;
- 0-5 mm. Minim 90% pentru clasele „B”, „C” și „D”;
- sub 1 mm. Minim 10 pentru nota „A”.
Fracția de masă a clorurii de sodiu este luată în considerare:
- „A” - de la 95%;
- „B” - 60%;
- „C” - 30%;
- „D” - 14%.
Cea mai semnificativă caracteristică a sării tehnice este fracția de masă a clorurii de potasiu:
- "B” -20%;
- "C" -40%;
- „D” - 60%.
Pentru gradul „A”, conținutul acestei impurități este inacceptabil.
Coacerea nu este permisă pentru toate tipurile de sare comercială. Cantitatea de reactiv care contracarează acest lucru nu trebuie să depășească 0,01%. Marca „B” este la cea mai mare cerere. Caracteristicile sale sunt optime pentru a fi utilizate în lupta împotriva gheții. Costul accesibil încurajează volume mari de achiziții.
Toate mărcile de sare tehnică trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- temperatura maximă de cristalizare - 10 ° С;
- densitate în vrac - 11-1,15 g / cm3;
- capacitate de topire - 5 g / g.
Parametrul de umiditate pentru gradul "A" nu trebuie să depășească 1%. Pentru alte tipuri de sare, este permis 3%. Proporția de substanțe insolubile pentru gradul "A" nu trebuie să depășească 1%. Pentru „B”, „C” și „D” nu există standard.
Mărcile sării tehnice sunt completate de separarea în funcție de gradul de măcinare. Cea mai bună este măcinarea nr. 1 (dimensiunea granulelor variază între 1-2,5 mm). Acesta este urmat de măcinarea nr. 2. Parametrii săi sunt de 2,5-4,5 mm. Măcinarea nr. 3 corespunde caracteristicilor de peste 4,5 mm. A patra măcinare (miez) are o dimensiune a granulelor de până la 40 mm.
Sarea tehnică este împărțită în clasa superioară, prima și a doua. Acestea sunt clasificate după procentul de NaCI din compoziția substanței:
- 97% - clasa superioară;
- 90% - prima clasă;
- 80% - clasa a doua.
Ultimul parametru de clasificare este prezența tratamentului cu agenți anti-aglomerare. Ea poate fi sau nu prezentă.